В пощата ще може да свършите всичката си административна работа

...
 В пощата ще може да свършите всичката си административна работа
Коментари Харесай

Константинова: Държавата вече ще обслужва хората, а не обратното

 
В пощата ще може да свършите всичката си административна работа - от разкриване на компания до регистрация на новородено Северна Македония помоли да командироваме наш специалист в Скопие, който да им спомага за евроинтергацията Рядко в историята е имало по-неблагоприятна конюнктура, в която да започва работа ново държавно управление, само че това ни оказа помощ бързо да се стиковаме Демографският срив е най-обективната оценка, която хората дават на дългогодишното ръководство на ГЕРБ
Калина Константинова е приключила стопанска система в Колежа " Бард " в Ню Йорк. Има и магистърска степен по Устойчиво развиване в Лондонското учебно заведение по стопанска система и политически науки. Тя е икономист, профилиран в областта на икономическото развиване, със мощен фокус върху предприемачеството.

Била е консултант на Асен Василев, министър на стопанската система, енергетиката и туризма в състава на служебното държавно управление на Марин Райков от март 2013 година до 29 май 2013 година Заместник-министър е на стопанската система в първия длъжностен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 година до 15 септември 2021 година Избрана от 47-ото Народно Събрание за заместител министър-председател по дейно ръководство на 13 декември 2021 година
Дигитализацията в администрацията ще почисти дребната чиновническа корупция, споделя вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-жо Константинова, Вие бяхте част от работната група " Европейско съдействие - Зелен преход и Дигитална Трансформация, Върховенство на закона "   по време на междуправителствената среща на България и Северна Македония. Как мина тя?

- По всичко проличава, че връзките сред нашите страни минават на един напълно нов стадий, воден от напълно нов жанр на връзка и държание и от двете страни. Срещата на нашата работна група мина в прелестно въодушевление и с сътрудниците от Северна Македония доста бързо се обединихме към общите цели, върху които би трябвало да реализираме бързи резултати. Заедно с госпожа Славица Грковска, която е вицепремиер по политиките за положително ръководство на Северна Македония, ще стартираме още тези дни работа по Лидерска академия за продан на положителни практики и опит сред специалисти в обществените администрации на двете страни. Колегите помолиха да осигурим и непрекъснато командирован специалист в Скопие, който да спомага по евроинтеграционните въпроси и политики. Със сигурност обща цел е и битката с корупцията на всички равнища и в тази област също ще обединим старания. Вярвам, че сме на прав път и позитивният резултат от нашите старания доста скоро ще бъде усетен от хората и от двете страни на границата.

- Kакви ще са прерогативите ви като вицепремиер по ефикасното ръководство?

- Основната задача, която стои пред мен и моя екип, е да осъществим значително всичко това, за което говорихме по време на предизборната акция и съдружните договаряния - реализиране на нулева корупция на всички равнища. Това ще е резултатът, който разумно ще последва, незабавно щом реализираме успеваемост и бистрота на процесите в държавната администрация.

- Но по какъв начин може да стане по-ефективна държавната администрация?

- На първо място през цифровизация на всички вероятни процеси - вътрешно ръководство, регистри, връзка, обслужване. По този метод почистваме опцията за дребна чиновническа корупция и ще реализираме цялостна бистрота, която ще постави завършек на ерата на груповата безнаказаност.

Не забравяме и вътрешните процеси, които текат в ръководството на самите администрации. Те също основават предпоставки по линия на назначения, ръководство на парцели, публични поръчки и още доста. Накратко: администрацията би трябвало се освободи от несвойствените си действия и да се концентрира върху експертната активност.

Второ - първокласен и транспарантен централизиран асортимент на държавните чиновници, включващ инспекция и на техните механически и компютърни умения още на входа. По този метод ще сме сигурни, че квалифицирани фрагменти са в услуга на жителите в поддръжка на основаването и реализирането на политики, а не " парашутисти " и " калинки ".

Трето - внедряване на споделени услуги, което води до възстановяване на успеваемостта в работата на администрацията, покачва прозрачността и фрапантно понижава разноските за прехрана на обща администрация. Първото звено за споделени услуги в областта на ръководство на човешките запаси ще бъде основано още този месец. Двете нови министерства: министерство на електронното ръководство и министерство на нововъведенията и растежа няма да основават лични звена за ръководство на човешки запаси, а ще получават тази услуга централизирано от Министерски съвет до дни.

- Новият кабинет стартира работа в много напрегната конюнктура - инфлация, растящи цени на силата за бизнеса, предложение от регулатора за повдигане на цените на тока и за семействата, освен това при започване на зимния сезон - сътвори ли всичко това разтърсвания за работата на държавното управление?

- Трябва да признаем, че исторически рядко е имало по-неблагоприятна конюнктура, в която да започва работа едно ново държавно управление - извънредно тежка международна пандемия, интернационална енергийна рецесия и комплицирани геополитически проблеми. Работата под толкоз огромна напрежение обаче ни оказва помощ бързо да се стиковаме и сплотим като екип. Задвижихме с изключителна скорост държавните механизми на всички равнища. Например, оправянето с коронавирус рецесията изисква непрекъснати старания от всички министри, тъй като това не е просто здравна рецесия - пандемията се отрази на всички браншове - от стопанска система до просвета, от спорт до финанси. Разработихме в най-кратки периоди нов проект за справяне с вълната Омикрон, който за пръв път реализира предвидимост на ограниченията. Осигурихме голям запас за обезщетения на всички консуматори на всички типове сила. Заедно работим и за реализиране на действителни резултати в връзките ни с Република Северна Македония и там към този момент имаме първото огромно историческо достижение - нотата, на македонското държавно управление до Организация на обединените нации, която отбелязва отхвърли от териториални искания. Истината е, че по трите най-дълбоки и значими държавни обстановки към този момент имаме съответни достижения, а не просто следващото кухо политическо говорене.

- Наскоро вицепремиерът Асен Василев съобщи упоритост за съществено редуциране на администрацията. Възможно ли е то да се случи в подобен мащаб (30 000 души)?

- Възможно е, само че не това е значимото. Важното е че, мащабът не е самоцел, нито съкращенията сами по себе си. Оптимизацията на състава на държавна администрация е натурален развой, който ще следва собствен личен темп при имплементиране на редица цифрови услуги и дигитализиране на вътрешноадминистративни процеси. Втората повърхнина, която би трябвало да очертаем, е че администрацията се дели най-общо на две: профилирана администрация, която гради политики, и обща, която обслужва и поддържа процесите. Общата администрация все още е към 25-30%, от където идва чувството за " раздута администрация ". Стандартът, който е открит и ние гоним, е не повече от 10-15%. В същността си оптимизацията на държавната администрация цели да отстрани несвойствените действия за чиновниците и да поддържа ефикасните процеси, практики и политики.

- Под ваше ръководство минаха " Български пощи " - имате ли проекти за тяхното модернизиране?

- Български пощи е прелестен, само че извънредно безстопанствен държавен капитал. На доста места в Българя пощите са единственото лице на страната и ние сме същински уверени, че не просто би трябвало да модернизираме станциите, само че и да им дадем редица смислени допълнителни  задания. Това е проектът ни да превърнем " Български пощи " в сложен административен център както е на доста места по Европа и света, където човек ще може да си свърши всичката административна работа на едно гише. Давам образец с дълго чаканите услуги от вида " епизоди на живота ", който целят да улеснят хората в връзките им с администрацията при обещано житейско събитие. Идеята е вместо да се постанова да си вземате един ден отпуск, с цел да обикаляте от гише на гише, когато ви се роди дете или когато отваряте бизнес, да можете свършите всичко за половин час на едно гише. И това гише да е на " Български пощи ".

- Наскоро бе оповестено, че под " вашата шапка " като вицепремиер ще бъде трансфериран Неправителствени организации бранша. Каква е визията ви за тази сфера?

- Там имаме доста ясна тактика и тя е реализиране на цялостна бистрота - както като финансиране, по този начин и като отчетност и осъществяване на дилемите и задачите. Към екипа ни се причисляват най-светлите и брилянти мозъци в региона на неправителствени организации и този бранш ще има своето справедливо място на масата на договарянията и действителните решения и политики.

- Една от другите ваши отраслови институции - Национален статистически институт разгласи тревожни планирани резултати от Преброяването на популацията на България - намалели сме до 6,5 млн. души. Има ли държавното управление тактика за превъзмогване на демографския срив?

Резултатите, които бяха оповестени са предварителни, само че,  да - те са извънредно тревожни. Те са и най-обективната и действителна оценка, която хората слагат, за дългогодишното ръководство на ГЕРБ.

Зад нашата поръчка " нулева приемливост към корупцията " се крие задачата да обърнем този отрицателен тренд. Нашата стратегия  да спрем корупцията, да облекчим административно бизнеса и хората, и да спрем течовете на публични средства цели тъкмо това - да покажем на всички българи тук и по света, че България се трансформира. Ако всичко това се случи, имаме вяра, че последователно ще обърнем отрицателната наклонност на демографията - тъй като и младите фамилии ще се усещат по-сигурни да имат повече деца, и емигриралите българи ще имат тласък да се завърнат. И това не е имагинерно разбиране - това е главната цел на нашето държавно управление - да работим крепко, с цел да превърнем нашата България, в страната, която никой не желае да напуща.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР